Starwars © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Starwars

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. EMDR TERAPİ NEDİR?

EMDR TERAPİ NEDİR?

admin admin - - 3 dk okuma süresi
0
metta-psikoloji

EMDR, Türkçe açılımı ile bakıldığında “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Gücü” olarak tanımlanan güçlü bir psikoterapi yöntemidir.

Dr. Francine Shapiro tarafından 1987 senesinde göz hareketlerinin olası rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azalttığını tesadüfen keşfetmesi ile başlayan EMDR Terapi sayesinde beyin, fizyolojik temelli bir sistemle tüm duygu, düşünce, travma ile imge, ses ve koku gibi bilgileri işleyip var olan sorunun temeline inilmesini sağlıyor.

EDMR bakış açısına göre tüm olumsuz etkenlerin altında uyanan ana bir sorun var ve bu sorun zaman zaman kişinin kendini yetersiz görme, olumsuz yönlendirme ve kendi özgüvenini yıkma gibi sorunlarla ortaya çıkmasına neden oluyor.

Nitekim, EMDR Terapi, bu tür izole anıların işlenmesini sağlayan ve beyin ile duygu durumu arasında kuvvetli bağ kurmaya yarayan fizyolojik temelli bir terapi olarak ön plana çıkmaktadır.

EMDR TERAPİ NASIL UYGULANIYOR?

 

2019 yılında yapılan araştırmalar neticesinde EMDR danışanlarının çoğunda “travma sonrası stres semptomları” evresinin büyük ölçüde azaldığı veya yok ettiği görülürken akıllara EMDR Terapi nasıl uygulanıyor? Sorusunu da getirmekte.

EMDR Terapi, danışan geçmişi, hazırlık, değerlendirme, duyarsızlaştırma, yerleştirme, beden tanıma ve yeniden değerlendirme başlıkları olmak üzere 8 ana unsurdan oluşan bir protokol ile uygulanıyor.

Terapist, danışan görüşmesi ardından kişinin yaşadığı sorun neticesinde hızla sorun, ilişkilendirilmiş travma nedeni, olumsuzluklar ve iyileştirme tablosunu çizerek terapi haritasını oluşturur.

Bu tablo içerisinde terapist ile danışan bir senaryo düzenler ve EMDR Terapi işleyiş sürecine başlanır.

Terapist, danışanın duygu durum süreci ve yaşam standartları çerçevesinde sorunun tipini tespit ederek danışana belli periyotlarda geri bildirimler vererek var olan sorunun temelden çözülmesini veya en aza indirgeyerek azaltmasını hedefler.

Öte yandan; belirlenen terapi süresi içerisinde danışan yeni bilgi ve deneyimler kazanarak daha önce yaşadıkları sorunlar ile baş etme yöntemlerini öğrenir ve bu da aslına EMDR Terapi farkını ortaya koyarken aynı zamanda EMDR Terapi Uygulanma Süreci’ne dair tüm soru işaretlerini ortadan kaldırıyor.

İlginizi Çekebilir;  Kalsiyum Tozu ve Kitosan: Sağlık ve Beslenme için Eşsiz Bir İkili

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir